Bro

Hvad er en bro?
Ved mistede tænder kan mellemrummet ofte erstattes af en bro. Der er dog grænser for, hvor lang en bro kan være samt hvor mange tænder en bro kan erstatte. Ved en lang bro kræves flere naturlige tænder til at bære den.

Når broen er cementeret fast, vil den hurtigt komme til at føles som dine egne tænder. Du kan vælge at få lavet en bro, hvis du f.eks. ønsker, at få flere tænder at tygge med, eller ønsker at få udfyldt de manglende tænder og derved få et pænere udseende.
 

Hvordan får jeg lavet en bro?
Før du kan få lavet en bro, skal dine tænder slibes til. Dernæst skal der tages et aftryk af tænderne. De færdig slebne tænder beskyttes, med en midlertidig bro, der fremstilles på klinikken. Aftrykket anvendes til at fremstille en gipsmodel af tænderne. Ud fra denne gipsmodel fremstilles broen. Dette foregår hos en tandtekniker. Inden broen sættes endeligt fast, skal den rettes til, så den passer i farve og sammenbid. Dette kan betyde at der skal slibes på broen, eller at den skal sendes retur til teknikeren for at få ændret farven.

Når broen passer, sættes den fast på tænderne med en tynd cement, der fungerer som lim.
 

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få?
Normalt vil du være lokalbedøvet, når du skal have lavet en bro. Efterfølgende kan der opstå følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt. Efter broen er sat fast, kan tænderne godt være ekstra følsomme for kulde og varme, i de første dage.
 

Hvad kan gå galt?
Omkring hver 10. tand, der støtter eller bærer en bro, skal senere rodbehandles. Dette skyldes at nerven i tanden dør. Dette kan ske dels pga. slibningen, men også hvis tanden fra starten har været meget dårlig. Der er risiko for at porcelænet kan knække af ved slid eller fejl-bid. Broen kan ofte repareres, uden at skulle laves om.
 

Hvor længe holder en bro?
Hvis din bro skal holde i lang tid, er det nødvendigt at du er omhyggelig med din mundhygiejne. Efter 15 år vil ca. 3 ud af 4 broer fungere. Holdbarheden for de fleste broer er derfor lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at broen vil holde resten af livet.